24 oktober, 2012

Komplikationer 1 - Bottoming Out

I detta, och några inlägg till, redovisar vi några av de vanligaste komplikationerna vid bröstförstoringar.

Komplikationer är generellt sett något man måste ta med i beräkningen vid alla typer av operationer.
De akuta komplikationerna, som blödningar och allergiska reaktioner mm, kommer vi inte att ta upp här, utan här redovisar vi ett antal långsiktiga komplikationer, som är specifika vid bröstförstoring,

"Bottoming-out" sker vanligen hos smala patienter med mycket lite bröstvävnad och hudtäckning, i kombination med stora implantat. Det sker oftare om implantatet placeras ovanför muskeln, och är mindre vanligt med implantat placerade helt under muskeln. Typen av implantat har ingen betydelse i sammanhanget, bottoming-out kan inträffa med släta, strukturerade, koksaltbaserade, eller silikonbaserade implantat. Dock är det en ökad risk med släta implantat.

Bottoming-out innebär att bröstimplantatet har sjunkit ner för långt på bröstkorgen, vilket leder till att bröstvårtan hamnar för högt upp på bröstets rundning. Om bottoming-out sker strax efter operationen, är det sannolikt på grund av att en för stor "ficka" skapats för implantatet. Om det inträffar senare, är det vanligtvis på grund av implantatets vikt.

Bottoming-out korrigeras kirurgiskt med en försnävning av bröstfickan, ibland i kombination med ett implantatbyte.

Bröstförstoring med Bottoming-Out
Före operation














6 mån efter operation, med Natrelle TSM 310 implantat
3 år efter operation - Bottoming Out














6 mån efter Re-op




Läs mer om komplikationer på Victoriaklinikens hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar