29 november, 2012

Komplikationer 5 - Känselbortfall

Alla bröstoperationer kan resultera i att bröstet och/eller bröstvårtan antingen blir alltför känslig eller inte tillräckligt känslig. Denna förändring kan variera i grad och kan vara tillfällig eller permanent. Detta kan påverka känslan vid amning eller sexuell respons.

Under läkningsprocessen, kan du känna domningar, eller överkänslighet, eller både och. Detta försvinner vanligen med tiden. Det är viktigt att komma ihåg att det kan ta upp till ett år, ibland två, för full känsel att återvända efter en bröstförstoring.

Majoriteten av kvinnor verkar få känslan tillbaka på mycket kortare tid än så. Känseln efter en operation kan vara densamma som den var före operation, eller så kan du vara mer känslig eller mindre känslig. Det är omöjligt att förutsäga hur kroppen kommer att reagera efter operationen.


Läs mer om komplikationer på Victoriaklinikens hemsida.

19 november, 2012

Komplikationer 4 - Kapselkontraktion

När ett bröstimplantat, eller något annat främmande föremål placeras i kroppen, bildar kroppen en hinna runt det. Denna hinna, eller kapsel, bildas av kroppen av dess egen vävnad. Man kallar ofta detta för"kapsel", "vävnadskapsel" eller "ärrkapsel", även om det inte är exakt samma sak som ärrvävnad. Detta är kroppens naturliga reaktion på ett främmande föremål.

Kapselkontraktion, som är den vanligaste komplikationen vidbröstförstoringar, kan hända när som helst, men sker vanligtvis under de första 6-12 månaderna efter operationen. Vid operationen skapas en ficka för implantatet. Under läkningsprocessen formas en kapsel bestående av fibrös vävnad runt implantatet. 

Kroppen är genetiskt programmerad att krympa ärrvävnad något. Under normala förhållanden förblir fickan öppen, så att implantatet känns och ser naturligt ut. Men hos vissa människor kommer kapseln att dras åt och pressa ihop implantatet. Detta gör att bröstimplantatet känns hårt, och bröstets utseende förvrängs. I de senare stadierna, känns implantatet mycket fast, och kan få ett "boll-liknande" utseende. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är implantatet som har hårdnat. Krympningen av kapseln komprimerar implantatet, vilket gör att det känns fast/hårt. Men när implantatet avlägsnas, är det lika mjukt som det var dagen det stoppades in.

Vad orsakar kapselkontraktion?
För närvarande är orsakerna till kapselkontraktion fortfarande mycket oklara. Följande tros öka risken för att utveckla kapselkontraktion:

  • Överförd bakteriesmitta. Bakteriell förorening och/eller långvarig bakteriell kontaminering av implantatets hölje kan orsaka en inflammatorisk reaktion, vilket leder till krympning av kapseln.
  • Subglandular placering. Bröstimplantat placerade ovanför muskeln tenderar att ha en högre frekvens av kapselkontraktion, jämfört med bröstimplantat placerade under muskeln.
  • Infektion. Kapselkontraktion verkar uppstå oftare i samband med infektioner.
  • Serom (vätskebildning). Om du har haft ett serom, kan det ge ökad risk för kapselbildning.
  • Hematom (blödning). Ett hematom kan orsaka en inflammatorisk reaktion, som kan leda till kapselkontraktion


Läs mer om komplikationer på Victoriaklinikens hemsida.